Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Anja
Callius
Utbildning 
Brooks Institute of Photography, Kalifornien, Danmarks fotografiske billedkunstskole – Fatamorgana, Köpenhamn, Fotoskola, Göteborg, Stockholm fotoskola. Frilansfotograf sen 9 år tillbaka.
Yrkesinriktning 
Kommersiell fotograf
Reportagefotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Jag arbetar professionellt som fotograf och arbetar dagligen med digitalt och även ibland med analog kamera.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Från att stå i svartvitt och färg-mörkrum och slabba till att få sitta vid datorn i dagsljus och slippa kemiska preparat. Den digitala kameran inbjuder till att fotografera mycket och ofta eftersom kostnaden inte är stor när man väl investerat i de tekniska prylarna och utrustnngen. Jag har fått vidareutbilda mig inom den digitala världen som i Photoshop och tryck-kvalitet och Lightroom.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Jag tror att det går mer mot 3D-foto som skapas i datorn i alla fall inom reklam, inredning och annat, men det kommer alltid finnas ett behov av fotografer så jag är inte för orolig. Det som inte är kul är att tidningar och informationsavdelningar sätter kameror i journalister och webbredaktörers händer och ber dem fota ”när de ändå är ute och jobbar”. Där tappar vi mycket i lågkonjunkturstider.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Ja. På hårddiskar (externa och även digitala servrar på nätet).
Vad är fotografi för dig? 
Oj, stor fråga. Ett sätt att kommunicera genom en kamera som kan se ut och vara byggd av nästan vad som helst. Ett otroligt rikt kommunikationsmedel som är så föränderligt och lätt att bearbeta och forma som man vill.. fotografi för mig är obegränsade kommunikationsmöjligheter för information, skönhet, konst och budskap.