Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Erik
Svedin
Utbildning 
Projekttermin i Fotografi, Fridhems Folkhögskola, Svalöv GFU, Folkuniversitetet/Fotoskolan Sthlm, Stockholm Fotografisk Bild A/B/C, MediaGymnasiet, Nacka
Yrkesinriktning 
Bildkonstnär
Annan inriktning
Egna fotografiska projekt
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Idag arbetar jag främst analogt eftersom den arbetsmetoden tillfredsställer mig bäst. Mitt bildspråk strävar oftast efter minnen, fantasier och drömmar som jag hittar under vardagliga observationer. Med hjälp av det fotografiska mediet kan jag få allt berättat av det jag vill ha sagt.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Jag har inga erfarenheter om någon större utveckling där det fanns ett begränsat arbetsprocess. Däremot har jag valt att falla tillbaka till det analoga efter jag insåg att jag tog en annan sorts bild som jag inte var ute efter, när jag jobbade med den digitala kameran. När det kommer till kopieringen så har jag fastnat för de digitala redigeringsprogrammen eftersom min noggrannhet önskar det. Men även denna kontroll av precision hoppas jag att andra på. Det löper ingen ny konst ur säkerhet.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Det kommer alltid att finnas intresserade efter gammal traditionell teknik och ny digital teknik. Klyftorna blir större men även förståelsen för de båda parterna. Som kreativ konstnär tror jag det är viktigare att man har en tanke om vilken metod man använder sig av för tillfället. Det är tillvägagångssättet som ska vara den betydelsevärda delen i arbetet. Inte resultatet. Har man inte en stark passion för en arbetsmetod och vill utvecklas så bör man testa olika tekniker så man behärskar dem. Det ena är bättre än det ändra i vissa situationer. Det är nog viktigt att ha kunskap och förståele för fler metoder så man kan känna sig friare som konstnär och dessutom kunna förklara sig bättre på varför man gjort sina val. Förhoppningsvis kommer även förståelsen för det fotografiska mediet utvecklas till fler människor som vanligtvis bara ser bild som bild är. Bara för att fotografiet är det starkaste mediet för att visa en verklighet, så hopas ja på att fler få förståelse över att även detta mediet är en subjektiv vinkel som allt annat.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
De digitala sorterar jag på externa hårddiskar och negativen förvarar jag som jag blivit rekommenderad.
Vad är fotografi för dig? 
Det starkaste mediet där jag kan förmedla mina minnen och berättelser, och som sedan går att betraktas från min hand.