Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Ingemar
Edfalk
Utbildning 
Konstfack, Bild och Miljö (som numer bara heter Konst, 1985-1990). SFF:s digital auktorisering 2002.
Yrkesinriktning 
Bildkonstnär
Kommersiell fotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Jag försöker att både leva på det och göra de bilder jag annars skulle ha gjort i andra tekniker.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Egentligen inte alls. Jag gör samma saker nu som jag gjorde på ”filmtiden”. Skillnaden är att man numer har mörkrummet i datorn. Och att det inte finns några begränsningar som att filmen kan ta slut. Jag tror de flesta fotografer är lite slarvigare idag eftersom det är så lätt att radera och göra om och eftersom man kan få en uppfattning om resultatet med en gång. Det är nog på gott och ont. Ont därför att många fotojobb kan klaras av vem som helst som har tillgång till en hyfsad kamera (vilket förstås går ut över yrkesfotografernas uppdragsmängd). Gott därför att det blivit mer demokratiskt. Okända talanger som av ett eller annat skäl inte skulle ha kommit fram under den analoga tiden, kan nu enkelt och billigt producera bilder och visa dem på Internet! Så vid närmare eftertanke anser jag att digitaliseringen är något bra för bildområdet i sin helhet. Det kommer att leda till att de rätta personerna sysslar med bilder istället för att de som har råd med dyr utrustning, eller de som bara har råkat halka in i det, gör det.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Jag har faktiskt ingen aning frånsett att jag tror att den allmänna tilltron till att fler megapixlar = bättre bilder börjar avta. Jag tror kanske att det kommer att finnas en marknad för dokumentation, bröllop och liknande, men att den kommer att krympa i samma takt som det allmänna fotointresset ökar. Foto är Sveriges vanligaste hobby/fritidssysselsättning vilket leder till att många duktiga fotografer kommer in ”bakvägen”. Jag tror att de som kommer att klara sig i framtiden är de som har ett tydligt eget bildspråk som lätt kan skiljas från andra fotografers. Jag tror också att fotograferna kommer att behöva tänka mer på bilden och mindre på tekniken. Många fotografer som är experter på den tekniska delen kan inte lika mycket om komposition, bildbyggnad eller färglära. Där tror jag att fotoutbildningarna måste bli bättre.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Bra fråga. Nästa fråga... Skämt åsido. Jag gör inte särskilt mycket alls på det området. Jag har ännu inte åstadkommit några bilder i fotografisk teknik, som jag anser behöver bevaras till eftervärlden. De viktigaste bilderna för mig är de på min familj och vår historia. De kommer möjligen att vara intressanta för den del av eftervärlden som består av min avkomma och deras avkomma (jag har två).
Vad är fotografi för dig? 
Förut var det att ta med mig en bit tid hem. Numer använder jag kameran ung. på samma sätt som jag skulle använda färger och penslar. Fast det där med tidsutsnittet finns alltid kvar. Jag hade improviserat mörkrum i en garderob när jag var 13 år. Magin med att gå ut och fotografera och sedan gå in i mörkrummet och ta fram bilderna. Den är svår att jämföra med något annat.