Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Johan
Bergmark
Utbildning 
1991-92 GFU (Folkuniversitetets Grundfotografiska Utbildning)
Yrkesinriktning 
Bildkonstnär
Kommersiell fotograf
Reportagefotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Jag fotograferar både analogt och digitalt. Både på uppdrag och för mig själv. Främst använder jag kameran som en nyckel. Den ger mig tillgång till min egen sanning!
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Det har minimerat risken för misstag. Tyvärr!! Det är när något går fel som det uppstår något nytt. Slumpen är viktig i mitt fotograferande. Det är därför jag just nu, i mina egna projekt, har gjort en u-sväng och plåtar mer med film och med äldre och sämre kameror än någonsin. Men när man gör jobb kan man inte annat än hylla snabbheten och effektiviteten i den digitala bildbehandlingen. Hatten av!!
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Som ekonomin! Det blir bättre för de rika och sämre för de fattiga! Klyftorna mellan ”bra” och ”dålig” fotografi blir större! Det kommer att bli tomt i mitten. Nu är det som när Punken kom. Alla kan!! Alla plåtar! Tidningar låter läsarna plåta och ger pocketkameror till reportrarna. Men det kommer att bli ett naturligt urval. Det handlar inte om teknik när det väl kommer till bilder. Det handlar om själ och känsla!! Och helt ärligt…Sex Pistols kunde ju inte heller hantera sina instrument!! Närvaron vinner! Jag ser ljust på framtiden!
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Efter min första hårddiskkrasch nyligen har jag allt på tre olika hårddiskar, varav en på annan ort! Printar ligger och dräller överallt! Negativen står mörkt och fint !
Vad är fotografi för dig? 
LIV!! Ett fruset monument över en svunnen tid!