Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Johanna
Syrén
Utbildning 
Har studerat fotografi och bildjournalistik på Kulturama, Ålands Folkhögskola, Mittuniversitetet och International Center of Photography. Har bland annat jobbat för tidningarna Ljusnan, Stockholms Fria Tidning, Metro, Expressen och New York Post.
Yrkesinriktning 
Reportagefotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Jag arbetade tidigare som frilans men har sedan ett par år tillbaka en fast tjänst som bildredaktör. Det ger mig möjlighet att kunna arbeta med personliga projekt när jag är ledig. I mitt dagliga arbete jobbar jag med bilder från världens hörn och det inspirerar mig i mina egna projekt. Jag fotograferar ibland även på uppdrag av privatpersoner.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Jag har inte bytt en filmrulle på flera år men är glad att jag lärde mig analog fotografi innan det digitala tog över. Även om jag föredrar att arbeta digitalt eftersom det är snabbt och billigt känns det bra att kunna välja. Kanske går jag tillbaka till mörkrummet en vacker dag.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Det har egentligen aldrig bekymrat mig. Bilder kommer alltid att behövas. Jag tror att pappersupplagorna kommer rikta in sig på tunga bildreportage i framtiden medan webben sköter de snabba nyheterna med multijournalistik och läsarbilder. Som bildredaktör för en webbupplaga ser jag det positiva med att publicera privatpersoners bilder då de ibland fångar ögonblick vi annars aldrig skulle fått se. Yrkesfotografernas roll är ändå inte hotad eftersom det på webben finns oändlig plats för stora bildserier. Det kan en läsare aldrig konkurrera med.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Jag bränner bilderna på dubbla dvd-skivor som förvaras hemma och på jobbet. Men jag borde bli bättre på det där och även skaffa en extern hårddisk.
Vad är fotografi för dig? 
För mig är det ett oslagbart sätt att möta människor. Med kameran i min hand känns ingen utmaning för svår, den ger mig trygghet och uppmuntrar mig att ta kontakt och att berätta historier.