Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Tomas
Lange
Utbildning 
Autodidakt
Yrkesinriktning 
Ej yrkesverksam fotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Att uttrycka mig och att visa på en viss känsla. Ibland ’bara’ för att visa ngt som jag uppfattar som vackert, fult etc.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Tack vare digitaliseringen har allt blivit så otroligt mycket enklare. Att lära sig nya verktyg för efterbehandling har inte längre lika lång inkörningssträcka. Att med så relativt kort tid vid datorn kunna arbeta fram/förädla en bild och se resultatet är otroligt entusiasmerande. Kamerorna och dess funktioner förenklar ju också även om jag har för vana att köra helt manuellt för att själv kunna styra processen.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Gränser suddas ut mellan proffs och amatörer i och med att det går att göra så mycket med datorn och att kamerorna blir alltmer sofistikerade. Däri ligger också att det blir ännu viktigare med budskap och komposition, känsla. Den perfekta bilden rent tekniskt blir allt lättare för vem som helst att åstadkomma – men säger bilden något av vikt ? För min egen del fungerar fotograferandet som en hobby, ett viktigt sätt för mig att dokumentera natur, familj och händelser. Tiden går fort och en vacker dag sitter man där som gammal. Då vill jag gärna kunna bläddra bland minnen. Om fotograferandet även leder till något annat än eget bruk ser jag bara som bonus.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Jag arkiverar på dubbla hårddiskar och laddar även upp bilder till serverhotell. Har även gjort ett antal fotoböcker. Att se sina bilder i ett sammanhang förstärker känslan.
Vad är fotografi för dig? 
Hobby och avkoppling. Tidsdokumentation.