Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Werner
Nystrand
Utbildning 
Sjävlärd. Yrkesverksam sedan 7 år tillbaka.
Yrkesinriktning 
Annan inriktning
Reklam / Arkitektur
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Levebröd och favorit uttrycksform. Utanför yrkesrollen tas det oftast bilder på de jag älskar. Stundtals även det jag hatar.
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Den har varit en förutsättning för mitt intresse. Min inkörsport till fotografin var genom det digitala mörkrummet. Som tonåring arbetade jag extra efter skolan i prepressen i ett lokalt tryckeri, genom mitt arbete där kom jag tidigt i kontakt med det bildbehandling och desktop-publishing. Kombinationen av ett grafiskt sinne och ett enormt intresse för datorer la grunden till vad som idag har utvecklats till en stor kompetens inom digital fotografi och dess arbetsflöde. En viss sida av mig har alltid sett den digitala kameran som en skanner att ta med ut i verkligheten.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Fotografin kommer både utvecklas tekniskt och bli mer krävande då det är ett grundläggande mönster hos fotografer att göra saker så komplicerade som de kan vara. Den praktiska bildanvändningen kommer ändras. Troligtvis först till ett överflöd av "rörliga stillbilder". Svårt att säga om den trenden kommer stanna. Människor tvingas lära sig att bortse från annonser på en helt ny nivå. Tänk i kvällstidningarnas redan idag överbelamrade nätsidor fast med var enda foto, även i de i annonser, i rörligt format. Yrkesfotografens roll säkerställs precis som alla andra yrken i erfarenhet och spjutspetskompetens. Renodlat handlar fotografens roll om att ständigt mer komplicerade verktyg förenkla för att förmedla en ständigt mer komplicerad tillvaro. Bättre automatisering och inbyggda funktioner både för fotografering och publicering kommer ge att peka och klicka kamerorna får en ny renässans. Amatör systemkamera trenden är, precis som under förra vågen med filmbasserade 35mm system, inte här för att stanna. Marknaden för kameror går precis som andra i vågor, det är i stort sett samma produktsegmentering som åter lanseras av kameratillverkarna men i digital tappning.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Arkiverar allt jag gör elektroniskt. Flertalet kopior i speglade disksystem på olika geografiska platser. Reflekterar sällan över värdet i mina bilder för eftervärlden då jag finner det osannolikt att de går att hitta i mediabruset. Bästa botet känns som att få bilderna publicerade i någon form.
Vad är fotografi för dig? 
En klyschig mening med livet.