Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 2/3 Next
Carola
Björk
Utbildning 
2005-2006 Fotoskolan i Stockholm En yrkesförberedande eftergymnasial heltidsutbildning på 3 terminer. 1996-1998 Grafisk centrum, Tumba Fotografi / Grafisk formgivning Kurser; Grafisk kommunikation, RMI Berghs, Intensivkurs.
Yrkesinriktning 
Bildkonstnär
Kommersiell fotograf
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Använder bild för att försöka uttrycka något som intresserar mig. Jag reagerar på något, en reaktion som jag sen klär med platser och attribut. Jag försöker visualisera något som inte går att ta på. Man kan se bilderna jag gör som en undersökning av mig som människa i relation till andra. I mina uppdrag använder jag kameran för att ta fram ett beställt bildmaterial (ex porträtt eller symbolbilder).
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
I dag fotograferar jag både digitalt och analogt men har självklart blivit styrd mot ett mer digital arbetssätt. Framför allt när det gäller uppdrag. Den digitala tekniken har underlättat processen och idag vet jag att jag har en bild som jag är nöjd med redan vid fotograferingstillfället. Jag har däremot märkt att jag har ett annat förhållningssätt till det digitala. Är mer generös med exponeringar och är kanske inte alltid lika närvarande och uppmärksam som när jag fotograferar analogt.
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Tekniskt så kommer även det fotografiska mediet att fortsätta få nya "smarta" lösningar. Man får vara uppmärksam på vad det är man faktiskt är i behov av. Sen så tror jag att efterfrågan på skickliga och kvalitetsmedvetna fotografer kommer att öka. Förståelsen för vad duktiga fotografen har att erbjuda (seendet, förmågan till att läsa av situationer, komponera bild m.m) kommer öka. När det gäller framtiden så ser jag personligen ljust på den och det hänger ihop med ovan. Att kvalitetsbilden (inte bara pixlar och skärpa) kommer att bli viktigare.
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Negativ och kontaktkartor förvarar jag i pärmar. Digitala filer backar jag upp på dubbla hårddiskar (+ externt). Extra viktiga filer bränner jag även ner på DVD. Och förutom det så printar jag en del av bilderna.
Vad är fotografi för dig? 
Terapi och insikt.